In de jaren 1860 introduceerde de Deventer uitgever Adriaan Tjaden een nieuw type kinderboek: het zogeheten 'stofboek' of 'kledingboek'. Een van die boeken was Lina, het vermiste kind (1862). Het vertelt het verhaal van Lina, die op driejarige leeftijd door de eigenaar van een kermis ontvoerd wordt. Onder leiding van de kermisbaas weet Lina zich te ontwikkelen tot een uitstekende en succesvolle voltigeur; hierboven zie je haar in actie.
Interessant aan het boek zijn de illustraties. Het is geïllustreerd met zes handgekleurde litho's, en de afgebeelde hoofdpersonen dragen kleding van echt textiel. Zo is op de illustratie hierboven het jurkje van Lina beplakt met een lapje textiel. Er verschenen enkele herdrukken van het boek, maar alleen de eerste druk bevat textiel; wellicht was dit procedé te bewerkelijk om in meerdere edities te herhalen.
Enkele jaren later bracht Tjaden nog een ander boek op de markt met soortgelijke illustraties: Rudolf en Susanna, of beloonde ouderliefde (ca. 1865). Beide boeken zijn volgens het omslag vertaald uit het Engels, maar de bron is vooralsnog onbekend. Zo'n twee decennia later publiceerde Belifante in Den Haag nog een derde stofboek, getiteld De nette juffer Carabas (1880). Dit zijn de enige stofboeken die in Nederland verschenen zijn.
Stofboeken komen niet zo vaak op de markt, met name Rudolf en Susanna is vrij zeldzaam.
Wat is een stofboek?